Ο Σουλεϊμάν θα το έβλεπε;

30/09/2012

 

Του ΜΑΝΟΥ ΣΙΦΟΝΙΟΥ

Δεν ξέρω. Είμαι διχασμένος όπως θα ήταν και ο εν λόγω σουλτάνος. Θα έβλεπε ότι το ιστορικό περιβάλλον που έζησε ο ίδιος δεν αναπαράγεται στο σίριαλ, αντιθέτως θυμίζει κάτι μεταξύ Λάμψης και Ντάλας. Κι αν δεν είχε ιδέα από Γιάγκο και Τζέι Αρ, αρκεί να του δείχναμε για να έβλεπε πόσο μοιάζουν οι κομμώσεις και το styling! Από την άλλη, μπορεί και να αναρωτιόταν μήπως θα του ερχόταν φθηνότερα να είχε αυτό το διαβολικό μηχάνημα στην εποχή του και να έκανε σε μας και τους άλλους λαούς που κατέκτησε, μια ξεγυρισμένη πλύση εγκεφάλου με τα σίριαλ. Ετσι θα μας είχε υποτάξει αναίμακτα και χωρίς να βάλει μπρος την -σίγουρα ακριβότερη- πολεμική του μηχανή.

Είμαι διχασμένος. Από τη μια πλευρά μου καλοαρέσουν οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η προβολή της σειράς, μιας και έχει παραγίνει η ιστορία με τις τουρκικές παραγωγές. Από την άλλη, ξέρω πολύ κόσμο που έχει επίπεδο και αισθητική να καταλάβει τι βλέπει, αλλά θέλει να «ξαλεγράρει» με τις ίντριγκες της αυλής του σουλτάνου, όπως έκανε με τον Ονούρ και παλιότερα με άλλες σειρές!

Προβληματίζομαι με τα όρια του μέτρου, του επιχειρηματικού δικαιώματος, της πιθανής προσβολής και φυσικά της λογοκρισίας, όταν ακούω για απαιτήσεις απόσυρσης, για ανάληψη δράσης κλπ. Προσωπικά δεν μπορώ να πιστέψω ότι μας πασάρουν «πρότυπα για το νέο-οθωμανικό μέλλον μας που προετοιμάζει η ευτελισμένη ελίτ της χώρας». Ούτε φοβάμαι ότι επειδή πήξαμε στο τούρκικο (όπως παλιότερα στο βραζιλιάνικο) κινδυνεύουμε να? εξισλαμιστούμε, όπως ο ελληνικής καταγωγής Μπαρμπαρόσα που ήταν ένας από τους ναυάρχους του Σουλεϊμάν για όσους δεν το ξέρουν! Πολλή αξία δώσαμε στη σειρά και τη διαφημίσαμε αρκούντως.

Αν ενοχλεί ή όχι ο Σουλεϊμάν, είναι μια ιστορία που μάλλον δεν θα θυμόμαστε σε 1-2 χρόνια. Ομως, η τρομολαγνεία, ο λαϊκισμός, η προβολή αντι-αισθητικών και στρεβλών καταναλωτικών προτύπων (που μας έφεραν κι εδώ που είμαστε) υπήρχαν χρόνια τώρα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μάλλον αργά και σταθερά να αποχαυνώνουν και να παραλλάσσουν συμπεριφορές και νοοτροπίες. Θα μου άρεσε λοιπόν μια κίνηση πολιτών που θα έκανε «απεργία» από την τηλοψία (υπάρχουν κι οι ημέρες χωρίς τηλεόραση) ή θα προσπαθούσε να διαδώσει τις θέσεις της. Φυσικά ακόμα και τώρα που υπάρχει κίνηση που έχει εστιάσει στον Σουλεϊμάν, ε, είναι δικαίωμά τους και έχουν βρει πρόσφορο έδαφος.

Γι αυτό δεν θα μου κάνει εντύπωση αν κάποιοι διαφημιζόμενοι βάλουν τα πράγματα στο ζύγι, ειδικότερα αν υπάρχει κάποιου είδους μποϊκοτάζ προϊόντων και βρουν ένα εύσχημο επικοινωνιακά τρόπο «απόδρασης» από το διαφημιστικό πακέτο που έχουν συμφωνήσει.

Τελικά, θα καλοδεχόμουνα τις αντιδράσεις. όχι μέσα από ένα εθνικοπατριωτικό πρίσμα, αλλά ως στάση απέναντι στην υποκουλτούρα. Τώρα επειδή αυτή (η υποκουλτούρα!) φοράει φέσι και δεν χορεύει σάμπα, ε αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνουμε και …Μπαρμπαρόσα!