Ο επικοινωνιολόγος Μάνος Σιφονιός στο Reader: Οι λόγοι που πάει ο Τσίπρας στον ΣΚΑΙ

02-07-2019

 

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, που ως γνωστόν έχει «εμπάργκο» από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση μάλιστα του ίδιου του Τσίπρα, ήρθε ως… αλατοπίπερο σε μία, γενικά άνοστη προεκλογική περίοδο.

Ησυνέντευξη αυτή αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ οι γνώμες, σχετικά με το αν πρόκειται για μία σωστή κίνηση ή όχι από την πλευρά του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ διίστανται.

Το Reader.gr απευθύνθηκε στον επικοινωνιολόγο και συγγραφέα, Μάνο Σιφονιό, ο οποίος δέχτηκε ως ειδικός να αναλύσει και το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση, αλλά και το αν τελικά πρόκειται για μια σωστή, από άποψη επικοινωνίας, κίνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Πολιτικά είναι μια σωστή κίνηση από τη στιγμή που υπάρχει ένα πραγματικό αποτέλεσμα, αυτό των ευρωεκλογών στο οποίο καταγράφηκε η μεγάλη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η πραγματικότητα των δημοσκοπήσεων, παρουσιάσει αντίστοιχα ευρήματα. Ο Αλέξης Τσίπρας «παίζει» λοιπόν ένα ύστατο «χαρτί» θέλοντας να απευθυνθεί σε ένα κοινό στο οποίο κατά τεκμήριο δεν είχε πρόσβαση και δεν αναφέρομαι στον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά σε κάποιους αναποφάσιστους που ακούνε / βλέπουν ΣΚΑΪ.

Θα έλεγα πως ουσιαστικά υπάρχουν δυο – τρία μηνύματα που θέλει να περάσει. Το ένα είναι να πιστωθεί την τόλμη, καθώς θα βρεθεί σε ένα εχθρικό ή τουλάχιστον μη φιλικό περιβάλλον, επιδεικνύοντας γενναιότητα και πίστη στη δική του αλήθεια που θα προβάλλει.

Το μήνυμα της τόλμης επιδιώκεται να τεθεί και απέναντι στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο αναμένεται να «καρφώσει» ξανά για ατολμία και σκιαμαχία, με την αποφυγή ενός τετ ατ τετ. Είναι βέβαιο ότι ο κος Τσίπρας θα δεχθεί δύσκολες ερωτήσεις, είναι βέβαιο ότι το επιτελείο τον «προπονεί» για να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις. Απαντήσεις που αφενός θα υπερασπίζονται το εμπάργκο στο ΣΚΑΪ τον τελευταίο χρόνο – μήνυμα και σε δικούς του ψηφοφόρους – αφετέρου πιστεύω ότι θα αναλάβει και ευθύνες, θα παραδεχτεί λάθη, σε μια μορφή mea coulpa, εστιάζοντας σε θετικά μηνύματα στα οποία θα καταλήγει, θέτοντας διλήμματα στον άξονα αριστερά – δεξιά. Ρητορικά έχει την ικανότητα να το κάνει.

Τελικά πάντως, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε προεκλογικά το σύνθημα «η Ελλάδα των πολλών», λογικά επιλέγει να απευθυνθεί στους πολλούς, καθώς η ακροαματικότητα και του τηλεοπτικού καναλιού, αλλά και του ραδιοφωνικού σταθμού – ο οποίος πιστεύω πως επίσης θα μεταδώσει τη συνέντευξη- είναι μεγάλη.

Πάντως ως μια κίνηση που κανείς δεν ανέμενε μέχρι πριν λίγες ημέρες, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο και μια έμμεση ομολογία λάθους. Κακώς δηλ. επελέγη να αφαιρεθεί η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ και πρωτοκλασάτων στελεχών του από το κοινό του σταθμού που άκουγε κυρίως μόνο μία φωνή, από το …δεξί του αυτί! Και μιλάω και για την τηλεόραση και βεβαίως για το ραδιόφωνο που έχει πιο φανατικό κοινό, αφού στο ραδιόφωνο έχουμε συνήθως «καρφωμένη τη βελόνα» – όπως λέγαμε – και δεν την πολύ-αλλάζουμε.

Πιστεύω ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στο ΣΚΑΪ, αν δεν προκύψουν «παρατράγουδα», είναι ένα θετικό μήνυμα «ειρήνης» που λογικά θα οδηγήσει στην ανάκληση του εμπάργκο, έστω και μετά τις εκλογές.

Για κάποιους μπορεί να θεωρηθεί μια μη συνεπής κίνηση, αφού ο ΣΚΑΪ έχει χαρακτηριστεί από χείλη πρωτοκλασάτων στελεχών του, «βοθροκναλο της διαπλοκής» και χαλκείο ειδήσεων (βλ fake news κλπ), αυτό όμως δεν οδηγεί σε απώλεια ψήφων, καθώς πιστώνεται όπως είπα την τόλμη του να πάει στο «στόμα του λύκου» και να υπερασπιστεί τη δική του αλήθεια σε ένα άλλο ακροατήριο που είχε μέχρι τώρα μια μονομερή ενημέρωση.

Ταυτόχρονα η κίνηση αυτή έχει γίνει πλέον αυτό που λέμε «talk of the town» που σημαίνει ότι θα κάνει μεγάλη θεαματικότητα είτε γιατί κάποιοι επιθυμούν να δουν τον Τσίπρα να κάνει «με τα κρεμμυδάκια» τους δημοσιογράφους, είτε γιατί επιθυμούν να δουν τους δημοσιογράφους να «κάνουν με τα κρεμμυδάκια» τον Τσίπρα. Πάντως οι δημοσιογράφοι που θα πάρουν την συνέντευξη ναι μεν δεδομένα θα κάνουν δύσκολες ερωτήσεις και θα γίνουν πιεστικοί, αλλά όπως θα ήταν σε ένα ντιμπέιτ.»

Ο ΣΚΑΪ πάντως προγραμματίζει στη συνέχεια να δείξει ένα ντοκιμαντέρ για τα τέσσερα καταστροφικά χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μήπως τελικά αυτή η επικοινωνιακή επιλογή γυρίσει μπούμερανγκ, λόγω της μεγάλης ακροαματικότητας που όπως είπατε αναμένεται να κάνει ο σταθμός;

«Νομίζω πως και ο ίδιος ο κος Τσίπρας και το επιτελείο, έχουν την επάρκεια να προϋπολογίσουν μια τέτοια κίνηση. Θα προσπαθήσει λοιπόν να περάσει θετικά μηνύματα και να αποδομήσει προκαταβολικά τις προσεγγίσεις του αφιερώματος που θα πλήττουν την εικόνα του κυβερνητικού έργου. Θα αναλάβει ευθύνες, θα ομολογήσει λάθη και θα δείξει το ποτήρι μισογεμάτο κυρίως σε σχέση με την επόμενη ήμερα. Θα προσπαθήσει να περάσει και μηνύματα κινδυνολογίας – για την αναμενόμενη επέλαση της δεξιάς που κατέστρεψε τη χώρα μέχρι το 2015 – λέγοντας «εμπιστευτείτε μας, μπορούμε να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας, λαμβάνοντας πλέον θετικά μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας, όπως αυτά που ήδη έχουν ανακοινωθεί στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας θα έλεγα ότι κυρίως έχει να κερδίσει προβάλλοντας την εικόνα του ηγέτη, που παραμένει το ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διαθέτει σχέδιο και τόλμη. Αν φανεί ότι θα έχει και την …γοητεία μένει να αποδειχθεί!»