Ναι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι τώρα. Να τελειώσουν πρώτα οι άλλοι.

25/05/2014

 

Ούτε πανωλεθρία, ούτε θρίαμβος. Η σεισμική δραστηριότητα από αύριο θα περιοριστεί στην περιοχή της Λήμνου. Η επόμενη ημέρα αφορά στη διαχείριση των εντυπώσεων για τα εγκαίνια της προεκλογικής εγκυμοσύνης τους επόμενους 9 μήνες. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει για να δικαιολογήσει πολιτικά τη φόρα που είχε πάρει, να απαιτήσει εκλογές, είναι κάτι που λογικά θα συζητήσουν αύριο στην Κουμουνδούρου, αλλά μόνο για λόγους εντυπώσεων, που μπορεί πολιτικά να κριθεί ότι εξυπηρετούν…  Ευτυχώς ούτε η οργή, ούτε ο φόβος, ούτε η απόγνωση μπορούν να συστήσουν (ξεχωριστά) πλειοψηφικό ρεύμα και μάλλον δυστυχώς και τα τρία στοιχεία δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος όταν βρίσκεσαι μπροστά στην ευρωαυτοδιοικητική κάλπη που έχει αποκτήσει και εθνική απόχρωση. Φυσικά, το πολιτικό «ταμείο» που όρισε ο κυρίαρχος λαός, κατέγραψε τα εξής:

  1. Το σχεδόν 10% της αδιευκρίνιστης ψήφου κατανεμήθηκε εξίσου σε ΣΥΡΙΖΑ (η παράσταση νίκης), σε ΧΑ (η «κρυφή» ψήφος) και τους κυβερνητικούς εταίρους μαζί (ο φόβος ανατροπής της σταθερότητας)
  2. Το «πρώτη φορά αριστερά» επιβεβαιώθηκε εν μέρει (χωρίς ανατροπή) αφού για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα αριστερό κόμμα βρίσκεται στην πρώτη θέση σε πανελλαδική εκλογική αναμέτρηση. Το ότι αυτό το λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ε τι να κάνουμε, έτσι είναι!
  3. Η τρίτη θέση της ΧΑ που αναμενόταν και επιβεβαιώνεται θα δώσει πλούσια τροφή στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Προετοιμαστείτε! Κάποιοι θα πρέπει – χωρίς προκαταλήψεις – να προσέξουν επιτέλους ποιες ανάγκες της κοινωνίας καλύπτει η ναζιστική ψήφος.
  4. Το μόνο κόμμα που έχασε ουσιαστικά φαίνεται ότι είναι η ΔΗΜΑΡ και μοιραία θα υπάρξουν εξελίξεις. Οι ΑΝΕΛ είναι η αμέσως επόμενη περίπτωση
  5. Το κυρίαρχο μήνυμα που προκύπτει είναι ένα ΝΑΙ στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι τώρα. Έτσι μπορεί οι εκλογές να τελείωσαν, αλλά ξεκινάει μια δύσκολη πολύμηνη προεκλογική περίοδος που για τον πολύ κόσμο αποτελεί ταυτόχρονα και απαραίτητο χρόνο για την εμπέδωση μιας σχετικής  σταθερότητας, έστω και με τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα,  μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ανασφάλειας.

Μάνος Σιφονιός