Και στο βάθος… 180! Τηλεγραφική αποτίμηση των εκλογών

08/07/19

 

15 + 1 τηλεγραφικές αποτιμήσεις των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.

  1. Είχαμε μια καθαρή, πολιτική και εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
  2. Δεν είχαμε μια «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ποσοστό του και τη διαφορά.
  3. Το 2 άφησε λίγο «μουδιασμένους» στελέχη και ψηφοφόρους της ΝΔ, καθώς είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες για μεγαλύτερη διαφορά και χαμηλότερη επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ.
  4. Στο ανωτέρω συνέβαλαν τα δύο ψυχολογικά όρια των 40 και 30%. Η ΝΔ δεν πέρασε το 40, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε (απρόσμενα για τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις) με «άνεση» το 30
  5. Με βάση τις ευρωεκλογές και στην …βελτίωση των ποσοστών, ο ΣΥΡΙΖΑ «κερδίζει» με 7,8, έναντι 6,7 της ΝΔ. (από 23,75 σε 31,53 και από 33,12 σε 39,85).
  6. Άρα δεν βεβαιώθηκε ότι στις εθνικές εκλογές που ακολουθούν ευρωεκλογές, το πρώτο κόμμα διευρύνει τη διαφορά από το δεύτερο. Ίσα – ίσα μειώθηκε κατά 1 μονάδα.
  7. Βεβαιώθηκε ότι οι ψηφοφόροι μεγαλύτερης ηλικίας (κατά το μάλλον «συντηρητικοί») πάνε νωρίς – νωρίς στις κάλπες. Εξ’ ου και η τεράστια διαφορά που έδειξε το πρώτο κύμα του Exit Poll 44 με 27%! που διέρρευσε νωρίς, έφερε τεράστια χαμόγελα στη ΝΔ, ενδεχομένως κινητοποίησε αντανακλαστικά στην αριστερά (πήγαν δηλ. κάποιοι να ψηφίσουν που δεν το είχαν υπόψη) και σε κάθε περίπτωση ανατράπηκε γρήγορα.
  8. Τα αποτελέσματα στους νέους 17-34 που σύμφωνα με το exit poll, έδωσαν 30,4% στη Νέα Δημοκρατία και 38% στον ΣΥΡΙΖΑ, (και 4,8% στη Χρυσή Αυγή) είναι ένα μήνυμα που πρέπει να αξιολογηθεί σε βάθος από όλους.
  9. Μάλλον αποδείχθηκε ότι στην Ελλάδα του μανιχαϊστικού μοντέλου αριστερά – δεξιά, όποια παράταξη συσπειρώσει τον προνομιακό της χώρο, κερδίζει τις εκλογές. (Το ποσοστό ΣΥΡΙΖΑ του 2015 «διαιρείται» σήμερα σε ΣΥΡΙΖΑ και Μέρα25, ενώ στο ποσοστό της ΝΔ του 2015, αθροίζονται «εκλογικά ιμάτια» από το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων κλπ τα οποία το 2015 ξεπερνούσαν συνολικά το 11%).
  10. Ο δικομματισμός που επανήλθε (πάνω από 71%) εντάσσεται στο ανωτέρω μοντέλο, αλλά χωρίς τα «θηριώδη» ποσοστά του παρελθόντος, μήτε στον κατακερματισμό της τελευταίας δεκαετίας.
  11. Το αποτέλεσμα φαίνεται ότι αιφνιδίασε (ευχάριστα) ακόμα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εστίαζαν στα διάφορα πάνελ στην κυριαρχία του κόμματος στον κεντροαριστερό χώρο – κάτι που αποτελούσε φυσικά στρατηγικό στόχο. Καθόσον το επιχείρημα θε έστεκε ακόμα και αν η επίδοση ήταν αρκετά μικρότερη, φάνηκε ότι υπήρχε προετοιμασία και κεντρική κατεύθυνση (σε αντίθεση με τις ευρωεκλογές) αλλά αποδυνάμωσε σε κάποιο βαθμό την πραγματικά πολύ μεγάλη – μη αναμενόμενη – επίδοση που θα ξαναδιαβαστεί πιο έντονα ως στοιχείο εμπιστοσύνης / 2ης ευκαιρίας κλπ, στο ΣΥΡΙΖΑ και στον αρχηγό του.
  12. Οι δύο αρχηγοί που πήραν το παιχνίδι επάνω τους τις δύο τελευταίες εβδομάδες δικαιώθηκαν και οι δύο από την πλευρά τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον ήπιο τρόπο που προσέγγισε τις εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας, με την προσωπική του απόφασή του να εμφανιστεί στον ΣΚΑΪ, την γενικότερη «κάθοδό» του στον κόσμο και την επιχειρηματολογία του, που εκ τους αποτελέσματος φαίνεται ότι κινητοποίησε «αριστερά» αντανακλαστικά και την δεξαμενή των αναποφάσιστων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την πρωτοκαθεδρία.
  13. Η αποχή ήταν μεν υψηλή (42%) πρέπει να αξιολογηθεί, αλλά θα χρεωθεί και στην Καλοκαιρινή περίοδο (από το 1875 είχαν να γίνουν εκλογές Ιούλιο μήνα – είχαν γίνει και Αύγουστο, το 1910).
  14. Μικραίνει το «παράθυρο» του χρόνου ανοχής που θα είχε η νέα κυβέρνηση καθόσον δεν προέκυψε η λεγόμενη «στρατηγική ήττα», η οποία θα οδηγούσε ενδεχομένως σε κατάσταση εσωστρέφειας την παρούσα αξιωματική αντιπολίτευση.
  15. Να μην ξεχνιόμαστε ότι υπάρχουν νικητές – ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης – και σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.

+ 1. Το άθροισμα εδρών ΝΔ (158) και ΚΙΝΑΛ (22) κάνει 180!
*O Μάνος Σιφονιός είναι επικοινωνιολόγος – συγγραφέας