Ένας “εστεμμένος” ιός, μας απειλεί. Ας τον εκθρονίσουμε!

02/03/20

 

Έχουμε σκεφτεί μήπως αυτό ο νέος …εστεμμένος ιός δημιουργεί ένα ανερμήνευτο μούδιασμα, ένα ασυνείδητο φόβο, έναν υπερβάλλοντα σκεπτικισμό, ένα λανθάνοντα τρόμο, ένα αχρείαστο πανικό, μόνο και μόνο γιατί μας …συστήθηκε με μια κορώνα στο όποιο κεφάλι μπορεί να έχει ένας ιός;

Η κορώνα δεν είναι ένα απλό πλουμίδι… Είναι προαιώνιο σύμβολο της ανθρώπινης εξουσίας. Προσφέρει ύψος στον ηγεμόνα, είναι κατά κανόνα ξεχωριστή, υπερβολική, φανταχτερή και λαμποκοπάει σαν φωτοστέφανο. Ανήκει στον ένα, στον πρώτο, στον εκλεκτό… Ο φέρων, την κορώνα, το στέμμα, στην αντίληψη που έχουμε είναι ο βασιλιάς, ο κορυφαίος, ο επί- κεφαλής!

Ακόμα και στη μουσική όπου η κορώνα αναφέρεται στην παρατεταμένη διάρκεια μιας νότας συνήθως ψηλής – λέμε, άρχισε τις κορώνες – έχει ένα ισχυρό συμβολισμό σε σχέση με τη διάρκεια και την ένταση. Και για να μην αναφέρω και τα πολλά εθνικά νομίσματα (Κορώνα Δανίας, Σουηδίας κλπ) που συμπυκνώνουν εσωτερικά μια ιδιαίτερη αξία.

Έχει ο κορωνοϊός μας, αυτά τα χαρακτηριστικά; Του αξίζει αυτός ο συμβολισμός; Είναι η κορωνίδα, η κορυφή, ο κορυφαίος, ο βασιλιάς των ιών;

Δεν ξέρω πως …αισθάνονται κι οι άλλοι δοξασμένοι ιοί απέναντί του. Ο HIV, o SARS, o ιός της γρίπης και, της ηπατίτιδας κ.α. Μπορεί να βλέπουν σε αυτόν, τον εκπρόσωπό τους, που μετά από μάχες αιώνων, επιτέλους θα καταγάγει μια περήφανη νίκη επί το γένος των ανθρώπων. Μπορεί από την άλλη να ενοχλούνται και να ερεθίζονται τα …δημοκρατικά τους ανακλαστικά, καθόσον οι ιοί δεν έχουν …βασίλειο. Δεν ανήκουν ούτε στο βασίλειο των ζώων, ούτε στο βασίλειο των φυτών, ούτε στα άλλα βασίλεια που κατά καιρούς έχουν προταθεί στην επιστήμη της ταξινόμησης. Είναι ανεξάρτητοι μεμονωμένοι!

Κι εμείς καλά – καλά δεν έχουμε αποφασίσει από τον 19ο αιώνα, οπότε και ανακαλύφθηκαν οι ιοί, το αν μπορούν να θεωρηθούν έμβια συστήματα. Μπορούν βέβαια να εξελίσσονται (δηλ. να μεταλλάσσονται – αυτό τρομάζει), έχουν κεφάλι (που θα …καθόταν η κορώνα) και ουρές, αλλά είναι ουσιαστικά λίγο πρωτεΐνη και λίγο DNA, ή RNA, όλα δανεικά από τους ξενιστές τους που χωρίς αυτούς δεν είναι τίποτα.

Μιλάμε δηλαδή απλώς για ενδοκυτταρικά παράσιτα, και θα τους κάνουμε ηγεμόνες και βασιλιάδες κορωνοφόρους; Στην καλύτερη περίπτωση ο ιός έχει την κινητικότητα (όχι την αξία και τον τουπέ!) ενός βασιλιά στο σκάκι… Ένα τετραγωνάκι πάει ο ένας, ένα μέτρο το πολύ πάει ο άλλος – με το βήχα και το φτάρνισμα λένε.

Σιγά την εξουσία! Κομμένες οι κορώνες και ο πανιϊκός!

Αντί λοιπόν να συζητάμε αν θα είναι κορωνοϊός, ή κορωναϊός, (το πρώτο!), αν θα είναι με ο ή με ω (προτιμώ το δεύτερο), ίσως πρέπει απλώς να του αφαιρέσουμε την βασιλική θωριά που του προσδίδει η κορώνα, να τον αποδημήσουμε και να τον φέρουμε στα μέτρα μας, ονομάζοντάς τον απλώς SARS-CoV-2 ή, καλύτερα (και πιο εύκολο) ο ιός του COVID-19, με το όνομα δηλ. που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στον νέο ιό και την ασθένεια που προκαλεί.

Αυτός ο ιός μπορεί να γίνει βασιλιάς και κυρίαρχος, μόνο ελέω πανικοβλημένων, απρόσεχτων, επιπόλαιων ανθρώπων (άσε τον Θεό). Για αυτό ας τον περιβάλλουμε έστω με τον σεβασμό – που αξίζει βεβαίως σε όλους τους ιούς, που μας επιβουλεύονται, αλλά ας αντεπιτεθούμε με το …δημοκρατικό φρόνημα ακμαίο κι όλα μας τα όπλα προτεταμένα.

Ας του κόψουμε τις γέφυρες, ας τον εμποδίσουμε να ταξιδέψει, ας τον αποκλείσουμε στην καθημερινότητα μας, υιοθετώντας πιο σχολαστικά τις παραδοσιακές αρχές υγιεινής και καθαριότητας και ας (υπ)ακούμε σε ειδικούς και επιτελείς. Αυτοί έχουν τώρα εξουσία…

Ας αντιπαρατεθούμε μαζί του στα εργαστήρια, ας έχουμε υπόψιν ότι θα τον αντιμετωπίσουμε στο μέλλον με εμβόλια και θα τον πολεμήσουμε με φάρμακα, όπως και άλλους συγγενείς του στο παρελθόν.

Πέρα λοιπόν από τις ονοματολογίες, με αυτές τις πρακτικές και αυτά τα όπλα θα καταφέρουμε να είναι πρόσκαιρη η …βασιλεία του κι ο ιός του covid-19 θα αποτελέσει ένα απλό κεφάλαιο στην ιστορία της επιδημιολογίας.

 

Μάνος Σιφονιός

Επικοινωνιολόγος, Συγγραφέας

(και κατά τις σπουδές Βιολόγος!)