Δεξιότερα Κουροπάτκιν!

2/07/2010

 

Ο Κουροπάτκιν ήταν ο στρατηγός του Ρωσικού στρατού στον Ρωσοϊαπωνικό πόλεμο το 1904. Οι καφενόβιοι έλληνες της εποχής που είχαν βεβαίως άποψη για τις κινήσεις του ρωσικού στρατού(!), σύστηναν να κινηθεί δεξιότερα για να αποφύγει τους ελιγμούς των Ιαπώνων που τελικά κέρδισαν κατά κράτος. Οι έλληνες πολύ το χάρηκαν – άρα, πιθανόν να είχαν και δίκιο (!) – αλλά η φράση «δεξιότερα Κουροπάτκιν», έμεινε μνημείο της αργόσχολης και εκ του μακρόθεν κριτικής, χωρίς στοιχεία.

 

Οι «καφενόβιοι» της τηλεόρασης και όλων των ΜΜΕ, δεν είναι καινούργιο φρούτο. Τον τελευταίο καιρό όμως παράγινε! Εκατοντάδες ειδικοί και «ειδικοί», παρελαύνουν με αναλύσεις, θεωρίες συνωμοσίας, επιχειρήματα, inside information και δε συμμαζεύεται και προσπαθούν να μας πείσουν για την επικοινωνιακή πραμάτειά τους. Έμποροι της αισιοδοξίας (αν είναι και στο κυβερνητικό σχήμα είναι λογικό), η μεταπράτες της καταστροφολογίας με ανεξακρίβωτες δεύτερες σκέψεις. Δε λέω ότι δεν μπορείς να διακρίνεις τους σοβαρούς… Αλλά υπάρχουν σοβαροί με διαφορετικά επιχειρήματα και αντίθετα συμπεράσματα. Κι εμείς σαν άλλοι ανυπότακτοι γαλάτες στο μικρό μας ανοχύρωτο πια χωριό, αναρωτιόμαστε γιατί δε δουλεύει πια το μαγικό φίλτρο της φυλής (μαγκιά, κουμπαριά, ωχαδερφισμός κλπ) και παρακολουθούμε με δεκάδες  απορίες και διλήμματα.  Να γυρίσουμε τα λεφτά στις τράπεζες ή να τραβήξουμε κι αυτά που έχουμε για το πάπλωμα; Να πουλήσουμε στο ΧΑΑ, ή να αγοράσουμε; Να κάνουμε κι άλλα δολάρια, ή να αρχίσουμε να τα γυρίζουμε σε ευρώ; Να ξεκινήσουμε τη δουλειά που λέγαμε, ή να περιμένουμε τον Οκτώβριο (Το Σεπτέμβρη τον πηδήξαμε ήδη!). Οι απανταχού κερδοσκόποι Κακοφωνίξ  σπέρνουν τον πανικό της μακροχρόνιας, ύφεσης, της εξόδου από το ευρώ, της χρεωκοπίας… και από την άλλη η επικοινωνιακή αντεπίθεση για την επίτευξη των στόχων του ΔΝΤ, την υποβάθμιση της κακής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε, το κλασσικό φως στην άκρη του τούνελ, κλπ .

 

Η αλήθεια είναι – και η αγορά το ξέρει καλύτερα – ότι μόλις μπήκαμε στο βαθύ χαντάκι της κρίσης. Όσοι έχουν επαφή με την πραγματικότητα το ξέρουν και το βιώνουν. Δεν κόβονται τιμολόγια! Φυσικά ήταν αναμενόμενο… Για κρίση μιλάγαμε, αλλά όλοι πιστεύαμε ότι θα περάσουμε ξυστά και τώρα είμαστε με  το κεφάλι μέσα. Αυτό όμως δε σημαίνει τίποτε περισσότερο από αυτό που ήταν δεδομένο να συμβεί. Ο στασιμο-υφεσοπληθωρισμός είναι και αυτός μια πραγματικότητα και η μόνη σωστή απορία έχει να κάνει με το χρόνο παραμονής στον πάτο. Άλλος καταιγισμός απόψεων εκεί!

Άκουσα τις προάλλες για τη δημοσκόπηση του Bloomberg. Το 70% από 1001 φωστήρες της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κοινότητας πιστεύει ότι θα χρεοκοπήσουμε και 40% ότι θα βγούμε από το ευρώ. Συγχαρητήρια μάγκες! Που ήσασταν πριν 2-3 χρόνια να προβλέψετε την παγκόσμια κρίση; Άσε που και στη Ζιμπάμπουε να κάναμε τα ίδια ερωτήματα, αντίστοιχα ποσοστά μπορεί να παίρναμε. Ανάξια ουσίας δημοσκόπηση μεν, όχι ανάξια λόγου δε. Επικοινωνιακού λόγου εννοώ, γιατί στην εποχή του perception is reality, οι οικονομικοί αναλυτές ξέρουν καλύτερα και από τους 29 κατασκευαστές «πλυντηρίων».

 

Η γιαγιά μου έλεγε… Ένας γιατρός μία γνώμη, δύο γιατροί δύο γνώμες, τρεις γιατροί καμία γνώμη. Τον Κουροπάτκιν τον αγνοούσε! Σε κάθε περίπτωση, όταν οι «μαϊντανοί» πολλαπλασιάζονται το καλύτερο είναι να τους χρησιμοποιήσουμε για ωτοασπίδες. Όπως έκαναν οι αυθεντικοί γαλάτες στο ανυπόταχτο χωριό όταν αποφάσιζε να πιάσει τη λύρα του ο Κακοφωνίξ.  Αρκεί να το ρίξουμε στη δουλειά, αντί για το τσιμπούσι!

 

Μάνος Σιφονιός